Lieve lezers, 

Het was best zwaar om echt aanpassingen te moeten maken zodat ik weer zou veranderen. Vooral het eten vond ik erg lastig. Ik ben altijd al iemand geweest die van lekker eten houd. Snoep en zoetigheid kan ik met geen moeite laten staan maar met lekker avondeten maak je mij heel blij. Dit was dan ook zwaarste gedeelte. Ik at zo min mogelijk rijst, aardappelen, pasta en at in de plaats daarvan meer groenten. Ook had ik ergens gelezen dat  je oog ook wat wilt. Als jij een groot bord maar voor de helft vult dan denk je al meteen:’ jeetje wat weinig.’ Als je een kleiner bord pakt en die vervolgens vol schept lijkt het niet alsof je te weinig zal hebben. Daarnaast schokken de meeste mensen hun eten naar binnen, ik zelf ook. Ik ben gaan proberen rustiger te gaan eten. Pas de volgende hap te nemen als ik echt helemaal uitgekauwd ben. Herken je dat, dat je de volgende hap al erbij neemt terwijl je de rest nog niet eens of amper hebt doorgeslikt? Hierdoor stauw je al je eten naar binnen en merk je eigenlijk niet dat je al voldaan bent. Je lichaam heeft zo’n 15 tot 20 min nodig om aan te geven dat je voldaan bent. Dus als je langzamer en bewuster eet zal je eerder voldaan zijn met waarschijnlijk minder eten op. Goed kauwen en geduldig eten. Het klinkt best makkelijk als ik het zo schrijf maar dat was het zeker niet. Dat naar binnen werken van eten was zo’n gewoonte geworden dat ik echt na moest denken als ik mijn bord had gepakt: ‘ oke niet vergeten rustig te eten’ zei ik dan tegen mezelf. Gaan jullie het proberen? 

Liefs Lo