Hoi lieve lezers,

Even een beetje meer uitleg wat de ziekte van Graves nou is.
De ziekte van Graves, ook wel de ziekte van Graves-Basedow is een auto-immuunziekte, waarbij hyperthyreoïdie optreedt.
Traditioneel wordt deze geassocieerd met zwelling van de schildklier (struma), uitpuilende ogen (exoftalmus) en een te snelle hartslag (tachycardie). De combinatie heet de Merseburger trias, (naar de woonplaats van Von Basedow).

Door een onbekende oorzaak maakt het lichaam bij patiënten met de ziekte van Graves antistoffen die werken op een bepaald onderdeel van de schildklier. Deze antistoffen (TSI) stimuleren de TSH receptoren op de schildklier, receptoren die normaal geactiveerd worden wanneer het lichaam te weinig schildklierhormoon heeft. Doordat deze antistoffen nu de TSH receptoren stimuleren wordt de schildklier continu aangezet tot het maken van schildklierhormoon, ook al is dit voor een normale werking van het lichaam niet nodig.

Schildklierhormoon is een hormoon dat in het lichaam processen aanstuurt die te maken hebben met het verkrijgen van energie (bijvoorbeeld bij sporten of stress). Doordat er nu te veel van dit hormoon wordt aangemaakt, waardoor een zogenaamde hyperthyreoïdie ontstaat, heeft de patiënt onder andere het gevoel erg gejaagd te zijn, veel te zweten en hartkloppingen te hebben. Een ander verschijnsel dat de patiënt vaak opmerkt, is een zwelling van de schildklier, die in het midden aan de voorzijde van de hals te voelen is, dit wordt struma genoemd.

De schildklierhormonen thyroxine en tri-joodthyronine regelen de intensiteit van de stofwisseling. Bij te veel aan schildklierhormonen zal de stofwisseling worden aangespoord, wat zich uit in de volgende klachten:

Warmte-intolerantie
Gewichtsverlies (ondanks normale voedselinname)
Slapeloosheid
Prikkelbare stemming
Angst
Overmatige transpiratie
Gejaagd gevoel, rusteloosheid
Tachycardie (snelle hartslag van soms meer dan 100 slagen per minuut)
Tremor (trillen van meestal de vingers, handen)
Ontregelde menstruatiecyclus
Hartritmestoornissen – heel zelden
Verhoogde voedselinname
Vermoeidheid
Spierzwakte
Misselijkheid en overgeven – zelden
Oogklachten (scheelzien, verandering van de gezichtsscherpte, uitpuilen van de ogen)
Broos haar

Liefs Lo.